Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 9.2017
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
133.
Autor/i:
Sažetak:
  • Nepuno radno vrijeme i godišnji odmor. Nepuno radno vrijeme radnika svako je radno vrijeme kraće od punoga radnog vremena.
  • Radničko vijeće. Radničko vijeće tijelo je koje štiti i promiče interese radnika zaposlenih kod određenog poslodavca, savjetovanjem, suodlučivanjem ili pregovorima s poslodavcem ili s osobom koju je on opunomoćio, o pitanjima važnima za položaj radnika, te pazi ispunjava li poslodavac uredno i točno svoje obveze, a osobito glede obračuna i uplate doprinosa.
  • Izvanredni otkaz i naknada štete. Stranka ugovora o radu koja izvanredno otkaže ugovor o radu ima pravo tražiti naknadu štete od stranke kojoj je otkazano, samo kada je stranka kriva za otkaz. Kad poslodavac, redovito otkaže ugovor o radu zbog skrivljenoga ponašanja radnika, nema pravo od radnika zahtijevati naknadu štete u vezi s tim otkazom, osim prema općim propisima obveznog prava.
  • Pravo na povećanu plaću. Radnik ima pravo na povećanu plaću u skladu sa Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a moguće u skladu i sa sporazumom između radničkoga vijeća i poslodavca, u pravilu, samo za rad obavljen pod otežanim uvjetima rada, a ne i za rad pod uobičajenim uvjetima ako radnik obavlja jedne i druge poslove.
  • Prigovor neispunjavanja ugovora i radno pravo. Radnici ne smiju obustaviti rad pozivom na prigovor neispunjenja ugovora, neisplatom plaće, već se zbog toga može pokrenuti i povesti štrajk u skladu sa zakonskim propisima.
  • Zastara i ispunjenje neke druge obveze. U načelu, ako jedna strana dvostrano-obveznog ugovora ne ispuni svoju obvezu, druga strana može raskinuti ugovor, bez obzira na to je li njezina tražbina prema tome dužniku zastarjela.
Hashtags: