Plaćanje poreznog duga na rate sklapanjem upravnog ugovora te njegova izmjena ili aneks

Časopis: Pravo i porezi - 7.2016
Članak:
Plaćanje poreznog duga na rate sklapanjem upravnog ugovora te njegova izmjena ili aneks
Stranica:
22.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Mirjana MAHOVIĆ KOMLJENOVIĆ, dipl. oec.
Sažetak:

S primjenom od 17. ožujka 2015. godine, a prema odredbama Općega poreznog zakona, poreznim je obveznicima omogućeno plaćanje dospjeloga poreznog duga sklapanjem upravnog ugovora, i to najviše na 24 mjesečne rate, uz obračun zakonske zatezne kamate koja je od 1. siječnja 2016. godine utvrđena u visini od 8,05 %. Upravni ugovor sklapa se slobodnom voljom sudionika porezno-dužničkog odnosa, između Poreznog tijela i poreznog obveznika, pri čemu fizičke osobe i građani mogu podnijeti prijedlog za sklapanje upravnog ugovora nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu, a pravne osobe prema svom sjedištu, odnosno Uredu za velike porezne obveznike.
Upravni ugovor sklapa se u pisanom obliku, a može se odnositi na namirenje poreznog duga u cijelosti ili djelomično. Međutim, upravni ugovor ne može se sklopiti s poreznim obveznikom čiji su račun blokirali drugi vjerovnici ili protiv kojeg se provodi postupak utvrđivanja zlouporabe prava u porezno-dužničkom odnosu.
U nastavku članka može se pročitati koje odredbe sadržava upravni ugovor, koja sredstva osiguranja naplate može ponuditi porezni obveznik te u kojim slučajevima porezni obveznik može zatražiti izmjenu odnosno aneks već sklopljenoga upravnog ugovora, a radi smanjenja poreznog duga knjigovodstvenim evidentiranjem godišnjeg obračuna poreza na dohodak ili dobitak, turističke članarine, spomeničke rente ili konačnog obračuna PDV-a.

1. Uvod
2. Rok na koji se može sklopiti upravni ugovor i kamatna stopa
3. Što se smatra poreznim dugom
4. Tko se smatra poreznim obveznikom
5. Provedba postupka usklađenja i izdavanje potvrde o stanju poreznog duga
6. Sadržaj prijedloga za sklapanje upravnog ugovora
7. Sastavljanje očitovanja o obradi prijedloga za sklapanje upravnog ugovora
8. Sadržaj upravnog ugovora
9. Izmjena ili aneks upravnog ugovora radi promijenjenih uvjeta
10. Zaključak

Hashtags:
#PoreznoPravo, #Pravo