Prihvatljive metode amortizacije

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 8.2014
Članak:
Prihvatljive metode amortizacije
Stranica:
110.
Autor/i:
Autori: Prof. dr. sc. Josipa MRŠA
Hrvoje KATUNAR , mag. oec i univ. spec. rač.
Sažetak:
Odbor za međunarodne računovodstvene standarde (dalje: IASB) objavio je u svibnju 2014. godine usvojene amandmane na MRS 16 - Nekretnine, postrojenja i oprema i na MRS 38 - Nematerijalna imovina koji se odnose na prihvatljive metode amortizacije.
Ovim se amandmanima smatra neprihvatljivom metoda obračuna amortizacije na osnovi prihoda (Revenue method).
Prvi se amandman odnosi na svotu amortizacije i razdoblje amortizacije te na prihvatljive metode amortizacije. Ovi se amandmani primjenjuju na financijske izvještaje za razdoblje koje započinje 1. siječnja 2016. ili poslije, a prijašnja se primjena dopušta.
Razlog zbog kojeg se metoda obračuna amortizacije na osnovi prihoda smatra neprihvatljivom jest ovisnost ostvarenog prihoda o velikom broju čimbenika koji određuju prihod od prodaje, a zbroj troškova ostvarenja učinaka, među kojima je amortizacija jedan od najznačajnijih pojedinačnih troškova, samo je jedan od čimbenika prodajne cijene, tj. prihoda i ne mora biti s njim u izravnoj korelaciji. Radi navedenog udjela troškova amortizacije u prihodu prodaje nije dobra mjera tih troškova, koji izravno ovise o troškovima nabave i vijeku trajanja imovine.
U obrazloženju ovog amandmana navedene su ostale prihvatljive metode te razlozi zbog kojih svaka od prikazanih metoda može biti u konkretnim uvjetima najprihvatljivija.
1. Svota amortizacije i vijek uporabe
2. Metode amortizacije
3. Vremenske metode amortizacije
4. Funkcionalna metoda amortizacije
5. Ostale metode amortizacije
6. Ostatak vrijednosti
7. Zaključak
Hashtags:
#Računovodstvo