Odgovori državnog inspektorata na pitanja iz područja trgovine

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 3.2013
Članak:
Odgovori državnog inspektorata na pitanja iz područja trgovine
Stranica:
166.
Autor/i:
Autor: Darko MAREČIĆ, dipl. iur.
Sažetak:

Gospodarski subjekti čije poslovanje nadziru gospodarski inspektori sukladno svojem djelokrugu određenom čl. 3. Zakona o Državnom inspektoratu (Nar. nov., br. 116/08. i 123/08., dalje: ZoDI) često postavljaju gospodarskim inspektorima razna pitanja ili traže savjet na koji način trebaju postupati odnosno obavljati djelatnost, a da je to sukladno pozitivnim propisima kojima se uređuje pojedino gospodarsko područje. Odredbom čl. 32. st. 2. ZoDI-a propisano je da nakon obavljenog nadzora, inspektor može obavješćivati i savjetovati nadzirane pravne i fizičke osobe o najučinkovitijoj provedbi zakona i drugih propisa ako to smatra korisnim i potrebitim. U nastavku ovog članka dajemo odgovore na neka od učestalih pitanja koje stranke postavljaju gospodarskim inspektorima bilo tijekom nadzora ili osobnim dolaskom u službene prostorije mjesno nadležne ispostave Državnog inspektorata, a koji se odnose na obavljanje djelatnosti trgovine.

1. Na koji način i pod kojim uvjetima udruge mogu obavljati djelatnost trgovine?
2. Registrirani smo za djelatnost trgovine i namjeravamo uzeti u zakup poslovni prostor u kojemu je prethodni trgovac obavljao djelatnost trgovine pa nas zanima moramo li ishoditi rješenje o ispunjavanju minimalno tehničkih uvjeta ako je isto već ishodio prethodni trgovac?
3. Registrirani smo za proizvodnju odjeće i zanima nas trebamo li registrirati djelatnost trgovine za prodaju svojih proizvoda na malo?
4. Namjeravamo kao registrirani trgovci obavljati prodaju robe na štandovima unutar tržnice na malo te povremeno na mjestima prigodnih prodaja pa nas zanima postoje li zakonska ograničenja u pogledu mjesta prodaje i asortimana prodaje?
5. Na koji način i pod kojim uvjetima možemo kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo prodavati svoje poljoprivredne proizvode?
6. Je li dopušteno i pod kojim uvjetima iz prodavaonice u kojoj se obavlja trgovina na malo prodavati robu i na veliko?
7. Može li se u prostoru prodavaonice namijenjenom za obavljanje trgovine na malo obavljati neka druga registrirana djelatnost?
8. Na koji je način moguće u prodavaonici prodavati pripremljenu hranu?
9. Može li obrtnik uz registriranu drugu djelatnost obavljati i djelatnost trgovine?
10. Na kojim se mjestima može obavljati trgovina na malo putem pokretnog vozila?
11. Moramo li, u skladu sa Zakonom o obrtu, u svakoj prodavaonici koje posluju u sastavu našega trgovačkog društva zaposliti osobu s položenim majstorskim ispitom?
12. U kojem radnom vremenu mogu poslovati trgovine?
13. U kojim se slučajevima prodaja robe ispod njezine nabavne cijene s porezom na dodanu vrijednost ne smatra nepoštenim trgovanjem?
14. Mora li se u trgovini voditi i nalaziti knjiga popisa?
15. Na koji način kao registrirani trgovci možemo robu prodavati putem interneta?

Hashtags:
#TržišteIPropisi