Izrada godišnjeg obračuna za djelatnosti pružanja usluge smještaja te pripreme i usluživanja hrane za 2011.

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 2.2012
Članak:
Izrada godišnjeg obračuna za djelatnosti pružanja usluge smještaja te pripreme i usluživanja hrane za 2011.
Stranica:
70.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Ljerka MARKOTA, dipl. oec. i ovl. rač.
Sažetak:

Pri izradi godišnjeg obračuna za djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane za 2011. nije bilo promjena u odnosu na prethodnu godinu. Osobitosti ove djelatnosti očituju se ne samo kroz osebujan način pružanja usluga koji uređuje Zakon o ugostiteljstvu, nego je za tu djelatnost zakonodavac propisao i posebnu stopu PDV-a za pružanje usluge smještaja od 10%, a računovodstveno evidentiranje treba evidentirati kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje. I godišnji je popis – inventura u toj djelatnosti nešto složeniji upravo zbog različitih faza kroz koje prolaze zalihe sirovina i materijala (čuvanje, obrada, prerada, odmrzavanje, toplinska obrada i dr.). U nastavku se daju najbitnije napomene u vezi s kontrolom, pripremom i izradom godišnjeg obračuna za ovu djelatnost s upućivanjem na članke u časopisu RRiF gdje smo o tome pisali još detaljnije kako s računovodstvenog tako i s poreznog motrišta. UDK 657.1/336.2

1. Uvod – priprema i kontrola poslovanja prije izrade godišnjeg obračuna ugostitelja i hotelijera
2. Zakonski okvir – uvjeti koje trebaju zadovoljiti društva za obavljanje ugostiteljske djelatnosti
3. Koje evidencije trebaju imati ugostitelji u ugostiteljskom objektu
4. Kontrola nabave sirovina i materijala s poreznog i računovodstvenog motrišta
5. Kontrola iskazanih prihoda i poreznih obveza od pružene usluge smještaja te usluge pripreme i usluživanja hrane
6. Računovodstvene radnje u ugostiteljstvu na kraju godine
7. Zaključak

Hashtags:
#Računovodstvo, #Računovodstvo, #RačunovodstvoUgostitelja, #RačunovodstvoUTurzimu, #UslužneDjelatnosti, #UslužneDjelatnosti