Autorsko djelo i prodaja dijela imovine

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 7.2011
Članak:
Autorsko djelo i prodaja dijela imovine
Stranica:
43.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Nada DREMEL, dipl. oec., ovl. rač. i ovl. rev.
Sažetak:
  • PRORAČUNSKO RAČUNOVODSTVO

U ovom proračunskom praktikumu knjiže se i obrazlažu knjiženja sljedećih poslovnih promjena: 1. AUTORSKO DJELO OSOBE KOJA JE OBVEZNIK PDV-A i 2. PRODAJA DIJELA DUGOTRAJNE NEFINANCIJSKE IMOVINE.
Pri upotrebi usluge koju proračunskoj osobi pruža fizička osoba koja je obveznik obračunavanja PDV-a ona izdaje račun. Time što je ona obveznik PDV-a nije obvezno da je i obveznik poreza na dohodak po rješenju. Zbog toga odgovornost za obračun poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak snosi isplatitelj – proračunska osoba. S obzirom na odgovornost koja je u poreznom smislu podijeljena na dvije osobe, pojavljuje se prijepor oko knjigovodstvenog dokumenta za priznavanje te usluge (obračun, račun ili kombinacija). Uz to pojavljuje se pitanje preispitivanja ugovornih odnosa između proračunske osobe i fizičke osobe u vezi s vrijednošću usluge koja se pruža ako se jednoj od tih osoba promijeni položaj u sustavu oporezivanja porezom na dodanu vrijednost.
S obzirom na to da računovodstvenim propisima nije uređena zasebna mogućnost priznavanja posebnih dijelova dugotrajne imovine koji čine zaokružene podcjeline, pri otuđenju tih cjelina pojavljuje se pitanje kako toj činjenici prilagoditi otuđenje tih podcjelina. Iako manje sofisticirano, pojavljuje se i pitanje, ako se ta podcjelina prodaje, treba li prihode od te prodaje smatrati poslovnim prihodima ili prihodima od prodaje dugotrajne nefinancijske imovine.

1. Autorsko djelo osobe koja je obveznik PDV-a
2. Prodaja dijela dugotrajne nefinancijske imovine

Hashtags:
#Proračunsko, #ProračunskoRačunovodstvo, #Računovodstvo