Financijsko izvješćivanje tijekom godine

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 7.2011
Članak:
Financijsko izvješćivanje tijekom godine
Stranica:
11.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Šime GUZIĆ, dipl. oec. i ovl. rač.
Sažetak:

Sastavljanje financijskih izvještaja za određena međurazdoblja tijekom godine (npr. siječanj – lipanj, siječanj – rujan), ili pak mjesečno, više je izraz potrebe poduzetnika za bitnim informacijama za poslovno odlučivanje nego što je to zakonska prisila, osim kada je to propisano posebnim propisima kod društava čiji su vrijednosni papiri uvršteni na organizirano tržište npr.
Zakonska obveza je davanje financijskih informacija za statističke potrebe. Ako poduzetnik, zbog smanjenja razine poslovnih aktivnosti, želi smanjiti predujmove poreza na dobitak, također ima potrebu pa i obvezu izrade financijskih izvješća za razdoblja tijekom godine. To je bitan razlog za ažurno knjigovodstvo i sistematiziranje podataka za unošenje u Račun dobitka i gubitka i Bilancu te druga financijska izvješća koja se sastavljaju za međuobračunskog razdoblja.
Oblik tih izvješća treba biti jednak izvješćima koja su sastavljena za prethodnu poslovnu godinu. O financijskim izvješćima tijekom godine za velike poduzetnike i one čiji su vrijednosni papiri uvršteni na organizirano tržište vrijednosnica primjenjuje se MRS 34 – Financijsko izvješćivanje za razdoblja tijekom godine (Nar. nov., br. 136/09. i 58/11.). Za male i srednje poduzetnike odnosno one čiji vrijednosni papiri nisu uvršteni na organizirano tržište tj. poduzetnike koji primjenjuju HSFI može se primjenjivati isti standard.

1. Financijsko izvješćivanje tijekom godine prema standardima
2. Elementi financijskih izvješća
3. Druge informacije
4. Računovodstvene politike
5. Obvezna izvješća propisana ZTD-om
6. Plaćanje propisanih obveza tijekom godine

Hashtags:
#Računovodstvo